Nadya. Dikuasakan oleh Blogger.
RSS

Tinggal kan Jejak mu

Puding Roti Vs Kitchen Helper

petang tadi 10/11/11 aku dengan anak2 buah duk lepak2 kat rumah lepas solat asar tadi tak der mood nak keluar pergi barang dapur so mintak tolong ayah beli kan barang2 dapur so bagi ayah list barang2 untuk dibeli owh ye aku selit kan bahan2 buat puding roti. so tengah tunggu ayah beli barang2 tu layan anak2 buah pergi beli ais krim. hmmmmmm..x der mood nak keluar tapi terpaksa keluar jugak, lepas tu ayah balik bawak barang2 tu..so bermula lah seorang chef masak puding roti heheheh..mula2 aku mintak tolong dari Ayunie potong roti kecik2 macam dadu, mana kala Azreen pula aku tugaskan dia uruskan 'kukusan' n 'loyan', dan kakak pulak aku mintak tolong dia uruskan daun pandan dan cuci barang2 yang dah digunkan, Azli pulak aku minta dia buat air sirap bandung..so ramai lah kitchen helper aku petang tadi, sambil2 tu jugak aku pecah kan telur 11 bijik dalam 1 bekas lepas tu masuk kan susu cair 1 tin n then 'kepuk' telur+susu cair sampai 'kembang'lepas tu masukan gula n then kacau lagi sampai hancur gula tu ye puan2!! ahahahahah!! so lepas tu amik 'loyan' yg telah disapu planta tadi campur kan roti+telur yg diadun bersama susu n gula tadi.lepas tu amik daun pandan 2-3 helai simpulkn n then letak kan di dalam adunan tersebut..so 'kukusan' tadi yang telah disediakan oleh Azreen.adunan yang aku buat tadi terlalu banyak sampai aku terpaksa buat 2 'loyan' untuk kukus puding tu tambah2 'kukusan' yang aku gunakan ni kecik je saiz nye..so dapat lah 2'loyan' puding tu. lepas 20minit puding tu dikukus sedia untuk dimakan oleh kami semua!! x sempat 1.30jam puding2 tu semua habis dimakan oleh pemakan2 yang telah bersedia..puding+air sirap bandung.hahahaha...owhhh yerr.kat bawah ni ada few pic yang sempat aku snap tadi..hehehe..tu je yang nak share untuk kali ni

                                                                     bahan2 nyer adalah!!

                                                                     Kicthen Helper

                                                             kukuskan ia untuk 20minit!!

                                                              Roti yang dipotong dadu!!

                                                            wah dah Masak!!!Yummy!!!

Ready to eat!!




Aku

Nadya

  • Digg
  • Del.icio.us
  • StumbleUpon
  • Reddit
  • RSS

7 ulasan:

Ayunie Alisa berkata...

comel roti potong dadu.sapo wat mok chek?

Nadya Soya Chan berkata...

heheheh....comel uni?? kicthen helper yg wat!!hakhakhak

EyRa OmaR berkata...

mcm senang jew nk buat....nati boleh lh try.... :D

Mohd Hakim berkata...

nak cikit lau boleh.. hehe, tlong anta le nad..

Nadya Soya Chan berkata...

Eyra: senang je dalim...pejam mater je..heheh...lagi pun x byk bhan yg digunakan.. hehehe...nnt klu wt gtau nad eh

Nadya Soya Chan berkata...

hakim: eh dear ni!! mana leh...klu nk mkn dtg umah..transpot x der nk g antor

Mohd Hakim berkata...

xleh ke dear , kne umah dear gk eh nk pon..

Budaks Comey

Pengunjung Bertuah